Склад фаршу за ГОСТом не змінено: м'ясо (яловичина та свинина), сіль, цукор, спеції, нітрит натрію для збереження кольору, молочні або яєчні продукти для надання правильної консистенції. Жодного крохмалю, сої та інших рослинних замінників м'яса в докторській ковбасі бути не повинно. Dhu'l-H. 3, 1441 AH

Також зазначається, що згідно з ГОСТом, у ній не повинно бути курячого м'яса, рослинних білків, крохмалю та клітковини.

Сировокопчені та варені ковбаси є м'ясними продуктами, які найчастіше фальшують. Якщо на ковбасному виробі є маркування "ММО" (м'ясо механічного обвалу), його не варто купувати.

У вареної ковбасі не повинно бути м'яса курки, рослинних білків, клітковини та крохмалю. Також небажані деякі Е-добавки. До них відносяться, наприклад, Е120 та Е252, які можуть мати канцерогенний ефект.