До моносахаридів відносяться глюкоза, фруктоза та галактоза, до дисахаридів. сахароза, лактоза та мальтоза.

Дисахариди складаються з 2 залишків моносахаридів. До дисахаридам відносяться: сахароза, лактоза, мальтоза, целобіозу та ін.

Усе вуглеводи ділять на дві групи: прості та складні. Простими вуглеводами (моносахариди, монози) називають вуглеводи, які не здатні гідролізуватися з утворенням простіших сполук. Складні вуглеводи (полісахариди, поліози) – вуглеводи, здатні гідролізуватися на простіші.

Моносахариди – Стандартні блоки, з яких синтезуються дисахариди (такі, як сахароза, мальтоза, лактоза), олігосахариди та полісахариди (такі, як целюлоза та крохмаль). Моносахариди містять гідроксильні групи та альдегідну (альдози) або кетогрупу (кетози).