Що означає "90 днів перебування за 180 днів"? Без дозволу на довгострокове перебування дозволяються лише короткострокові перебування у країнах Шенгенської угоди. Короткострокові перебування – це перебування не більше 90 днів у будь-який період 180 днів.

Щоб правильно розрахувати дозволені терміни перебування в РФ, потрібно від поточної дати відрахувати 180 днів і скласти всі терміни перебування іноземця до цього період. Сума не повинна перевищувати 90 діб. При цьому важливо зважити на наявність дозвільних документів у минулому періоді, які могли продовжити термін перебування.

Це означає багаторазову візу терміном дії 365 днів на необмежену кількість в'їздів до країн шенгенської угоди, у будь-яке півріччя сумарно до 90 днів перебування. Іноді таку візу називають "180/365", хоча у візі зазначено термін у 90 днів перебування.

Для країн безвізового режиму з Україною — іноземці можуть перебувати у Україні за правилом 90/180. Тобто, це правило слід розглядати так: за останні 180 календарних днів іноземець може перебувати в Україні максимум 90 днів.