Продукт обдають окропом або парою в закритому посуді або занурюють у окріп (0,5 – 5 хв). Після бланшування продукт, як правило, піддають охолодженню холодною водою або льодом для припинення приготування (у кулінарії) або швидкого заморожування (в харчовій промисловості).

Зануріть продукти в киплячу воду на час від 1 до 5 хвилин. Чим ніжніший інгредієнт, тим менше часу йому потрібно. Зелень, м'які плоди, цибуля досить просто обдати окропом із чайника. Дістаньте продукти з гарячої води шумівкою і відразу ж помістіть їх у холодну воду, щоб зупинити готування.

Бланшування позбавляє деякі овочі від гіркоти (наприклад, цикорій, листову капусту), неприємного запаху або надто гострого смаку. Наприклад, бланшування робить цибуля куди делікатнішою. Бланшована картопля, з якої ми збираємося зробити чіпси, вбере менше жиру.