Блокадний хліб – це хліб, випечений за спеціально розробленим рецептом і який видається за хлібними картками під час блокади Ленінграда. Хлібні картки ввели в Ленінграді ще до блокади, майже відразу після початку Великої Вітчизняної війни – 18 липня 1941 р.

«Стандартний», якщо можна так сказати, склад блокадного хліба був наступним: житнє борошно (обійне або взагалі будь-яке з тих, що були під рукою) – до 75%, целюлоза харчова – до 10%, макуха – до 10%, решта – це шпалерний пил, вибійки з мішків або хвоя.

Всеросійська акція пам'яті «Блокадний хліб», присвячена історії оборони та блокади Ленінграда, була покликана нагадати про одну з найгероїчніших і найтрагічніших сторінок Великої Вітчизняної війни, про мужність та стійкість жителів міста, які пережили безпрецедентну блокаду.

У цей час бійцям на передовій лінії оборони видавали 500 грамів хліба на день, робітникам гарячих цехів – 375 грамів, решті робітників та інженерів – 250 грамів, службовцям, утриманцям та дітям – всього 125 грамів хліба. Інші продукти в цей період не видавали.