Мерло (фр. Merlot) французький технічний (винний) сорт винограду, що використовується для виробництва червоних вин. Другий за поширенням серед сортів у світі. Належить до еколого-географічної групи західноєвропейських сортів винограду.
У молодому вині з мерло переважають аромати ягід (ожини, черешні, малини), фіалки та дикої сливи або сливового варення. Деякі знаходять у ньому ноти какао та кави. З віком з'являються аромати інжиру, шоколаду, відтінки прянощів (чорного перцю), а ще пізніше – шкіри та трюфеля (грибу).
Каберне містить менше цукру і має більш насичений колір, ніж Мерло. Якщо порівнювати вино Каберне Совіньйон і Мерло, то перше відрізняється яскравішим, сильнішим смаком. Друге – напій з вираженою "структурою", що не поступається багатством букета, але має набагато м'якший і легкий смак.
Як пити Мерло
- Температура подачі: 60–68°F / 16–20°C.
- Тип келиха: широкий келих для вина
- Декантувати: 30 хвилин