Реактивне підвищення кількості тромбоцитів спостерігається у таких випадках: Інфекційно-запальні захворювання – одна з найчастіших причин реактивного тромбоцитозу. Кількість тромбоцитів у периферичній крові збільшується при пневмонії, сепсисі, остеомієліті, а також після хірургічних втручань та травм.

Тромбоцитоз – це значне збільшення кількості тромбоцитів у крові, що порушує властивості крові і підвищує ймовірність тромбозу (закупорки) судин. Тромбоцити – клітини, які відповідають за згортання крові.

Для зниження рівня тромбоцитів у крові Необхідно вживати продукти з високим вмістом магнію, аскорбінової та яблучної кислоти. Також варто додати до раціону продукти, що розріджують кров: часник, морепродукти, обліпиха, журавлина, брусниця, чорниця, помідори, лляна та оливкова олія, мигдаль, гречка.

Кількість тромбоцитів ≤ 20х109/л. відноситься до критичним величин з погляду клінічної лабораторної діагностики [1].