Брюлі (дослівно «горілий, палений») – Термін, що має широке вживання у французькій кулінарії для опису інгредієнтів, страв та ін.

Крем-брюле́ (фр. crème brûlée, літер. – «обпалені вершки») – десерт із заварного крему з карамельною скоринкою. Зазвичай подається кімнатна температура.

Що таке крембрюлі? Крембрюлі — це класичний французький десерт, який можна зустріти майже у всіх кафе та ресторанах Франції. Тому сенс у його назві потрібно шукати у перекладі з французької: crème перекладається як крем або вершки, а brulée – підгорілий або спалений.

Багатьом цікаво, чому морозиво називається крембрюлі. Все просто — за складом та карамельним смаком морозиво схоже на відомий у всьому світі десерт крембрюлі. Дослівно, «сrème brûlée» у перекладі означає «підпалені вершки».