Брюлі (дослівно «горілий, палений») – Термін, що має широке вживання у французькій кулінарії для опису інгредієнтів, страв та ін.
Крем-брюле́ (фр. crème brûlée, літер. – «обпалені вершки») – десерт із заварного крему з карамельною скоринкою. Зазвичай подається кімнатна температура.
Що таке крем–брюлі? Крем–брюлі — це класичний французький десерт, який можна зустріти майже у всіх кафе та ресторанах Франції. Тому сенс у його назві потрібно шукати у перекладі з французької: crème перекладається як крем або вершки, а brulée – підгорілий або спалений.
Багатьом цікаво, чому морозиво називається крем–брюлі. Все просто — за складом та карамельним смаком морозиво схоже на відомий у всьому світі десерт крем–брюлі. Дослівно, «сrème brûlée» у перекладі означає «підпалені вершки».