Галушки (укр. галушки) українська національна страва, що є відвареними в киплячій воді шматками тіста. Українські галушки подають як окрему страву (з олією чи зі сметаною) або варять суп із галушками.

За легендою, якийсь високопоставлений священик Галіані так любив ньоккі, що накидався на них, ледве побачивши тарілку з гарячим. Помер він за обіднім столом, подавившись поспіхом виробами з тіста. Італійські «галушки» готують з рисової, мигдальної, манної, кукурудзяної, рисової муки, картоплі та печінки.

Кнедліки, галушки, ньоккі, галки, гомбівці, плавуни, кнедлі, салма, кама. З борошна, рису, манки, картоплі. Маленькі або не дуже шматочки тіста, зварені у воді чи бульйоні. Все це галушки – у перекладі з німецької knödel «комочок».

Галушки – українські галушки, вироби з рідкого тіста для загущування супу Можуть подаватися смаженими, зі шкварками та часником. Ліниві вареники також можуть бути віднесені до галушок. Близькоспоріднені галушкам галушки – це вироби з борошна та яйця для загущування супу.