Термостатна продукція – це продукція, яка виробляється унікальним способом, що щадить, при температурі сквашування 20 – 43°С.
Ще один вид жирний сметани — термостатна. Вона відрізняється від звичайної тим, що молоко додають закваску і сквашують в термостатах при певній температурі. Завдяки такому способу обробки термін придатності сметани збільшується. Термостатна сметана, як правило, густіша, ніж звичайна.
Відмінність у цьому, що з закінченні технологічного процесу термостатний продукт вже готовий – не перемішується з виробництва, його перемішує споживач. Завдяки цьому такі сметана або йогурт відрізняються від звичайних за смаком – вони не набирають кислотності і мають ніжніший смак, густішу структуру.
Технологія приготування термостатний продукції однакова і для сметани, та для кефіру. Готується нормалізована суміш, до неї вноситься закваска, потім все це витримується дуже незначний час, щоб вийшла однорідна, добре перемішана суміш, а далі на фасування.