al dente – "на зуб"; вимовляється Аль Денте) стан кулінарної готовності макаронних виробів або рису як тверді при укусі. У сучасній італійській кулінарії цей термін означає ідеальну консистенцію макаронних виробів і має на увазі короткий час приготування.

Поради, як зварити макарони аль денте

  1. Варіть макарони у великій каструлі (на 100 г 1 л води) з товстим дном. …
  2. Опускайте макарони тільки в киплячу воду. …
  3. Макарони варяться 7-12 хвилин (залежить від сорту та виду, тому див упаковку), після чого можна перевіряти їх готовність.

Зазвичай макарони варять 7-10 хвилин – залежно від сорту. Потім дають постояти під кришкою 3-4 хвилини. Готуючи спагетті альденте (чи інші макарони), кип'ятимо їх 4 хвилини (або не більше 5 хвилин) і даємо постояти у воді ще дві хвилини. Потім відкидаємо на друшляк і обполіскуємо водою.

ПРИГОТУВАННЯ ПАСТИ Паста аль денте вийде, якщо варити її 8 хвилин, періодично помішуючи та не накриваючи кришкою. А тим, хто цінує ніжнішу текстуру пасти, потрібно відварювати її на одну хвилину довше. Зніміть пасту з вогню та злийте воду. Паста Barilla не потребує промивання.