Ярий ячмінь (Hordeum sativumL.), сімейство Мятликові (Poaceae) – культура, яка використовується на харчові та кормові цілі. Найбільш сприятливими ґрунтами для обробітку ярого ячменю є дерново-підзолисті супіски та суглинки, а також окультурені торфовища.

Озимий ячмінь – Порівняно посухостійка культура. У цьому плані він перевершує всі хліба першої групи, зокрема і ярий ячмінь. Добре переносить високу температуру. Вегетаційний період озимого ячменю на 6-9 днів коротше, ніж у озимий пшениці.

Схід ячменю витримують Зниження температури до мінус 5-7°С.

Ячмінь (також відомий як гордеолум) викликається бактеріальною інфекцією і може бути локалізований у основи вій (зовнішній ячмінь) або в області сальної залози на віку (внутрішній ячмінь).