Пастеризацією знищуються мікроби, а при стерилізації (нагріванні молока вище за температуру кипіння) — одночасно і суперечки. Кип'ятінням знищується вся мікрофлора молока, за винятком суперечок, стійких до температури кипіння.15 Apr 2017

При пастеризації у продукті гинуть вегетативні форми мікроорганізмів, проте суперечки залишаються у життєздатному стані і при виникненні сприятливих умов починають інтенсивно розвиватися. Тому пастеризовані продукти (молоко, пиво та ін) зберігають при знижених температурах протягом обмеженого періоду.

Метою пастеризації молока є знищення небезпечних бактерій з допомогою одноразового нагрівання. При цьому дотримується певний температурний режим та тривалість витримки.

Пастеризація використовується для знищення патогенних мікроорганізмів у молоці. При цьому зберігається корисна молочна мікрофлора та органолептичні характеристики: смак, запах, консистенція продукту.