Погіршують засвоєння кальцію споживання великої кількості солі та цукру, варіння та смаження продуктів, сидячий та малорухливий спосіб життя, стреси та прийом деяких лікарських засобів, а споживання кави та продуктів, що містять кофеїн, збільшує виведення кальцію із сечею.
Насамперед це кофеїн, жир і сіль. Фатинова та щавлева кислоти перешкоджають засвоєнню кальціюЦі кислоти містяться в щавлі, ревені, шпинаті, буряках та інших рослинних продуктах. Не варто відмовлятися від перерахованих вище продуктів зовсім – головне, при вживанні дотримуватися норми.
Вимивають кальцій надмірне вживання пальмової олії, кави, солодощі та солодка газована вода. Крім того, кальцій знижується при голодуванні. Неправильна дієта впливає процеси мінералізації кісток.
Кальцій може знизити всмоктування наступні речовини: залізо, цинк, фосфор, магній. Рекомендовані норми споживання кальцію на добу. Дефіцит та надлишок кальцію у раціоні. Набір маси кісткової тканини відбувається у дитячому та підлітковому віці, досягаючи максимуму до 20-30 років.