Що ж робити, щоб уникнути ризику здоров'ю? Найкраще відмовитися від консервації і використовувати інші способи зберігання продуктів, наприклад заморозка, сушіння, соління, маринування. оскільки розвиток бактерій та накопичення токсину відбувається за відсутності кисню, що досягається при консервації.
Важливо знати за якої температури гине ботулізм. У разі виникнення сумнівів перед вживанням продуктів консервації, потрібно згадати чого боїться ботулізм, кип'ятіння – найдієвіший захід.
Найсприятливіша для утворення токсину температура 25-37 градусів. У несприятливих умовах паличка Ботулінус утворює суперечки, дуже стійкі до температурних впливів. Якщо мікроб гине при температурі 80 градусів через 10-15 хвилин, то суперечки його гинуть лише після 6-годинного кип'ятіння.