У стиглого фрукта м'якоть піддається натисканню, але не минає. Якщо вам все ж таки дісталася незріла папайя, можна покласти її в паперовий пакет і залишити на кілька днів у теплому місці (тільки не на сонці) – фрукт дозріє.

Папайя. Саджанці папайї ростуть дуже швидко – перший урожай можна збирати вже за 6 місяців. Плід диво-рослини дуже швидко дозріває, шкірка фрукта при дозріванні змінює свій колір із зеленого на помаранчевий.

Для максимальної стиглості фрукт має бути на 80% жовтим. Деякі сорти мають шкірку зеленого чи навіть оранжево-червоного кольору. Стигла папайя помірної м'якості: при натисканні пальцем поверхня НЕ повинна деформуватися та легко продавлюватись. Занадто м'яка – перестигла.

Незрілі, зелені папайї очищають ножем та нарізають невеликими шматочками. Зелені папайї дуже смачні як у вареному, так і у сирому вигляді. У незрілому стані їх можна дуже добре приготувати у вигляді салату, натерти на дрібній тертці або нарізати тонкими смужками.