Пепсин (др. -грец. πέψις – травлення) – протеолітичний фермент класу гідролаз (КФ 3.4.23.1) утворюється зі свого попередника пепсиногену, що виробляється головними клітинами слизової оболонки шлунка, і здійснює розщеплення білків їжі до пептидів..

каталізує у білках гідроліз пептидних зв'язків, утворених різними ароматичними та дикарбоновими амінокислотами: найлегше фермент атакує зв'язки, утворені залишками фенілаланіну, тирозину та лейцину, та меншою мірою — зв'язки, утворені глутаміновою кислотою.

Пепсин – Основний шлунковий фермент. Гідролітично розщеплює пептидні зв'язки денатурованих білків до пептидів Виробляється в так званих «головних клітинах» у неактивній формі у вигляді пепсиногену, щоб запобігти самоперетравлюванню слизової оболонки шлунка.

Фермент пепсин активний у кислому середовищі, а в шлунку кисле середовище, за рахунок соляної кислоти, в шлунковому соку вона знаходиться у вигляді іонів Н+ і Cl-. А подальше розщеплення йде у лужному середовищі (кишковику).