Основний ківш Використовується для навантаження, переміщення та інших робіт з різними видами вантажів — ґрунт, сипучі матеріали та ін. Також ківш використовують як відвал для переміщення та розрівнювання ґрунту. Зазвичай, це зварна конструкція з листової сталі.

Іноді в ковші набагато зручніше обробляти продукти термічно, ніж у каструлі. В ньому можна, можливо гасити м'ясо, гриби або готувати овочеве рагу, кашу, молочні страви, десерти, кисіль, какао. У ковші краще виходять соуси. В ньому можна, можливо подавати напої на стіл та акуратно переливати в склянки.

Ківш — один із найзручніших видів кухонного посуду. З його допомогою можна швидко закип'ятити воду, розігріти молоко або першу страву, приготувати молочну кашу або гарнір із круп, відварити яйця до сніданку.

Корчик – ковшик на ніжці. Конюх – великий дерев'яний ківш. Налівки – черпаки, що вішалися на краю конюха.