Самовар – металевий посуд для кип'ятіння води та приготування чаю. Спочатку вода нагрівалася внутрішньою топкою, що є високою трубкою, що наповнюється деревним вугіллям. Пізніше з'явилися інші види самоварів – гасові, електричні та ін.

Самовар спочатку використовували для підігрівання збитня – національного напою з меду та пряних трав. Сбитень передував чаю, а ХІХ столітті співіснував із чаєм і був невід'ємною частиною російської культури на той час. — У XVII столітті самоварне виробництво було запущене у Тулі братами Лисиціними.

Самовар був для російської людини своєрідним символом сімейного вогнища, затишку, дружнього спілкування. Наявність у будинку самовару свідчило про матеріальний достаток. За самоваром нерідко вирішувалися серйозні ділові питання, без самовару не обходилися у найспекотніших творчих та політичних дискусіях.

Самовар – це пристрій для приготування окропу. "Сам варить" – звідси і слово "Самовар"Сталося. Тільки на Русі пили чай з самовару. Самовар кипить, йти не велить.