Термос – вид побутового теплоізоляційного посуду для тривалого збереження вищої або низької температури харчових продуктів порівняно з температурою навколишнього середовища.

Принцип роботи термоса схожий з судиною Дьюара, який є посудиною з подвійних стінок. Між стінами якраз і живе вакуум чи повітря. Сама посудина зроблена або зі скла, або з нержавіючої сталі. Внутрішня частина колби покрита матеріалом, що відбиває, який відображає тепло всередині термоса.

В основі лежить колба, виготовлена ​​зі скла або сталі, яка має дзеркальну поверхню. Це посилює теплозберігаючі властивості. Також є металевий корпус. Між корпусом та колбою знаходиться вакуум, який нівелює теплопередачу.

«Хорошими значеннями» щодо утримання температури для різних видів термосів, можна вважати: термокухлі (0.4 – 0.5 л) – тепло – 8 годин/холод – 12:00 термос від 1 л і вище – 24 години