Щоб повністю позбавитися солоніну в картоплі, її потрібно готувати при температурі 170°C, але в жодному разі не вище, інакше в ній утворюється інший небезпечний токсин – акриламід.16 Sept 2020

Справа в тому, що в картоплі міститься небезпечна отрута – соланін. У звичайній картопля рівень соланіну невеликий і не шкодить здоров'ю людини. А ось у картоплі, яка позеленіла на сонечку, рівень соланіну значно підвищується. І якщо з'їсти таку картоплю, то проблем не уникнути.

Як «знешкодити» соланін? Концентрація соланіну може підвищуватися, наприклад, у перезимованому картоплі. Згодом шкірка стає товщою і вміст речовини підвищується. Тому зі старого картоплі краще зрізати шкірку ґрунтовно, знімаючи разом з нею верхній шар бульби.

Для того, щоб виникли ознаки отруєння, людина має з'їсти не менше 500 г зеленої картоплі. Якщо отрута соланін потрапить в організм людини, то вона вразить центральну нервову систему, зруйнує еритроцити в крові, порушить роботу нирок, а також роботу шлунково-кишкового тракту.