2Якщо виноградне листя попалося жорстке або надто солоне, краще попередньо обдати їх окропом. Потім обережно відокремити їх один від одного, зрізати коріння.

Виноградні листя бажано щоб були свіжі, молоді, але можна мариновані, якщо листя свіжі треба промити і покласти в гарячу воду на 1-2 хв. щоб вони стали м'якими і добре загорталися при формуванні долми, якщо листя мариновані покласти в теплу воду на 10-15 хв.

Свіжі виноградне листя обдають киплячою водою, так вони стануть м'якшими. Якщо вони не дуже ніжні, їх можна, можливо залити окропом на 5-10 хв. Консервовані листя слід 1-2 хвилини прокип'ятити, щоб зняти зайву солоність.

* Якщо використовуються виноградне листя, консервовані в сольовому розчині, перед застосуванням потрібно обов'язково залити їх окропом, через 5 хвилин злити і промити холодною водою. Виноградне листя, підготовлені таким чином, готові для подальшого застосування для долми.