Колоски лаванди зрізають разом із стеблами (приблизно 15-20 см), сушать, як і всі ароматні рослини: у підвішеному стані, квітками вниз. Краще сушити лаванду в невеликих букетах, десь у тіні або на горищі, але щоб у такому місці не було пилу, вологи і воно добре провітрювалося.
Можна її просто покласти на полицю, підвісити в кімнаті вниз квіточками або поставити в вазу широку (щоб циркулювало повітря). Висихаючи, лаванда змінюватиме колір. Квіти обсипляться і залишаться тільки фіолетові коробочки (саме вони пахнуть!). Аромат вона зберігає не один рік!
У низці країн особливо люблять «лавандовий цукор». Засипати п'ять стебел з квітками лаванди 300 г цукру і дати постояти тиждень. Ароматизований цукор чудово використовується при виготовленні тістечок, тортів, варення, джемів, різних напоїв. Квітки лаванди зацукроваються та ними прикрашаються кондитерські вироби.
Сушена лаванда – способи застосування
- Аромат лаванди знімає стрес У свіжих або сушених квітів лаванди активний аромат, що посилюється, якщо розтерти їх між пальцями. …
- Чай з сушеною лавандою …
- Духи з лавандою …
- Ванна з лавандою …
- Лавандова олія …
- Саші з лавандою …
- Лаванда для спокійного сну.
- Лаванда від мікробів