Міцне, трохи витягнуте тіло свині може досягати в довжину понад півтора метри. Шкіра свині покрита рідким, грубим, щетинистим волосяним покривом. Подовжена морда свині з рухомим носом-хоботком закінчується хрящовим диском "п'ятачком", що дозволяє тварині викопувати їжу з-під землі.

Довжина тіла становить від 0,9 до 1,8 м, доросла особина важить від 50 до 150 кг. У порівнянні з іншими парнокопитними, які частіше бувають рослиноїдними, домашня свиня всеядна, як і її предок, дикий кабан. Свині вирощуються в основному заради м'яса та сала.

Всеїдність відрізняє їхню відмінність від більшості інших сучасних копитних. Свині чудово вміють плавати. Свині валяються в бруді не через те, що вони нечупари, а саме з зворотної причини. У такий спосіб тварини борються з паразитами, що живуть на їхній шкірі – коли бруд висихає, він відпадає разом із шкідливими комахами.