Шлунковий сік дитини грудного віку містить ті самі складові, що і шлунковий сік дорослого: соляну кислоту, хімозин (створює молоко), пепсини (розщеплюють білки на альбумози та пептони) та ліпазу (розщеплює нейтральні жири на жирні кислоти та гліцерин).

З підшлункової залози у дванадцятипалу кишку надходить головний фермент процесу перетравлення жирів – панкреатична ліпаза Він разом з іншими ферментами розщеплює харчові ліпіди на прості сполуки (тригліцериди, гліцерол, вільні жирні кислоти), а фосфоліпіди – їх первинні компоненти.

Сам шлунок містить соляну кислотуяка виконує три основні функції. По-перше, вона вбиває бактерії, які можуть утримуватися в їжі. По-друге, вона розщеплює їжу. По-третє, вона створює сприятливі умови для роботи шлункового ферменту – пепсину.

Ферменти, що розщеплюють дисахариди до моносахаридів:

  • сахараза розщеплює сахарозу до глюкози та фруктози;
  • мальтаза розщеплює мальтозу до глюкози;
  • ізомальтаза розщеплює мальтозу та ізомальтозу до глюкози;
  • лактаза розщеплює лактозу до глюкози та галактози.