Шлунковий сік дитини грудного віку містить ті самі складові, що і шлунковий сік дорослого: соляну кислоту, хімозин (створює молоко), пепсини (розщеплюють білки на альбумози та пептони) та ліпазу (розщеплює нейтральні жири на жирні кислоти та гліцерин).
З підшлункової залози у дванадцятипалу кишку надходить головний фермент процесу перетравлення жирів – панкреатична ліпаза Він разом з іншими ферментами розщеплює харчові ліпіди на прості сполуки (тригліцериди, гліцерол, вільні жирні кислоти), а фосфоліпіди – їх первинні компоненти.
Сам шлунок містить соляну кислотуяка виконує три основні функції. По-перше, вона вбиває бактерії, які можуть утримуватися в їжі. По-друге, вона розщеплює їжу. По-третє, вона створює сприятливі умови для роботи шлункового ферменту – пепсину.
Ферменти, що розщеплюють дисахариди до моносахаридів:
- сахараза розщеплює сахарозу до глюкози та фруктози;
- мальтаза розщеплює мальтозу до глюкози;
- ізомальтаза розщеплює мальтозу та ізомальтозу до глюкози;
- лактаза розщеплює лактозу до глюкози та галактози.