Помідори містять яблучну та лимонну кислоти і можуть спровокувати надмірне вироблення шлункового соку. А це загрожує викидом кислоти в стравохід і нападами печії. Таким чином томати можуть викликати симптоми кислотного рефлюксу.

Що стосується томатів (Solanum lycopersicum), вони відносяться до сімейства пасльонових і мають у родичах смертоносну білену, дурман і, власне, пасльон. Усі пасльонові містять різні токсичні алкалоїди, з яких найбільш відомі соланін, атропін та нікотин.

Плоди томатів містять білки, вуглеводи (крохмаль, цукор, клітковину), пектинові речовини, органічні кислоти, каротиноїди (каротин та лікопін), рідкісний вітамін К та вітаміни групи В, мінерали (кальцій, магній, залізо, фосфор, кремній, йод). Калорійність помідора – 19,9 ккал.

Виявляється, томати можуть викликати алергію через речовину під назвою лікопін. Це червоний пігмент, що дає помідорам звичний яскравий колір. Ознаки непереносимості можуть виявитися через годину після вживання томатів. Але якщо у вас немає такої алергії, то лікопен принесе користь – він є сильним антиоксидантом.