Десертні вина кріплені вина з вмістом спирту 12% – 17% і цукру 5% – 35%. У російській класифікації виділяється також категорія напівдесертних вин, із вмістом спирту 14% – 16% та цукру 5% – 12%.

Десертні вина представлені у вигляді солодких та напівсолодких, таких як кагор, мускат, токай. Ці напої є найпоширенішими і загальновживаними: наприклад, кагор знаменитий тим, що його застосовують для церковних обрядів. Міцні десертні вина – це мадери, портвейни та ін.

Якщо фортеця вина більше 14%, у ньому міститься кріплений алкоголь та/або додатковий підсолоджувач, то це десертне вино. В Росії десертним прийнято називати будь-яке солодке вино, яке вживають з десертом, з кавою після десерту або те, яке п'ють як аперитив.

Головний сенс звичайного їдальні вина безпосередньо вказаний у його назві – це напій, що доповнює їжу, він супроводжує звичайному обіду чи вечері та несе окремої цінності. Десертні, вони ж лікерні, вина відрізняються підвищеним вмістом цукру та алкоголю.