Серед них – ресторани, кафе, столові, закусочні, кафетерії, пельмові, пиріжкові, пишкові тощо. п.; також питні заклади (пивні, бари та ін.).

Під громадським харчуванням (громадське харчування) слід розуміти будь-яке підприємство, яке надає послуги харчування, займається виробництвом та реалізацією кулінарних продуктів чи напівфабрикатів. Ця галузь має широку популярність у багатьох країнах світу.

4.2. Цей стандарт встановлює класифікацію підприємств громадського харчування за такими типами: ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна, підприємство швидкого обслуговування, буфет, кав'ярня, кав'ярня, магазин кулінарії.

Тип об'єкта громадського харчування – це об'єкт громадського харчування з характерними особливостями форм та методів обслуговування покупців, пропонованого асортименту продукції та номенклатури наданих послуг громадського харчування.