Крупа виробляється переважно з круп'яних (просо, гречка, рис, кукурудза), інших зернових (ячмінь, овес, пшениця, дагуса, рідше жито) та бобових (горох, сочевиця, нут) культур. До крупи також відносяться пластівці (вівсяні, кукурудзяні), спучені зерна (рисові, пшеничні), штучне саго та інші.

Гречана — найпоширеніша страва російської, білоруської, української та польської кухонь. Манна кашакаша з манної крупи. Гур'євська – манна каша на молоці та вершках з додаванням варення, меду, горіхів, сухофруктів, цукатів та прянощів. Вівсяна каша, що готується з вівсяної крупи або пластівців.

Гречана каша Олена: Це, мабуть, найкорисніша з усіх каш, особливо зварена у чистій питній воді. Завдяки своїм корисним властивостям гречка допомагає позбутися зайвої ваги та знижує почуття голоду, що особливо актуально для тих, хто стурбований своєю фігурою. Крім того, має низький глікемічний індекс.