Ними є фосфор (P), кальцій (Ca), натрій (Na), калій (K), магній (Mg), сірка (S), хлор (Cl) (Див. Таблиця 1).
Їх види: купорос та всі інші металеві солі, галун, бура, винний камінь, суттєві солі рослин, сіль винного каменю та поташ, летюча сечова сіль, селітра, звичайна сіль джерельна, морська та кам'яна, нашатир, англійська сіль та інші соліотримані в результаті хімічних робіт.
Зазвичай мінеральні речовини ділять на дві групи. Перша – складається з макроелементів, що містяться в їжі у великих кількостях. До них відносять кальцій, фосфор, магній, натрій, калій, хлор, сірку. Друга складається з мікроелементів, концентрація яких в організмі невелика.
Мінеральні речовини – це низькомолекулярні речовини, солі, які підтримують нормальне функціонування організму, їхня відсутність може призвести до загибелі, а недолік – до різних захворювань.