У побуті ягодою, як правило, називають будь-який дрібний м'якотний плід (незалежно від його ботанічної класифікації типу плода та істинності), наприклад смородину, аґрус (ягода), полуницю, суницю, шипшину (хибна ягода), вишню, черешню, малину (кістянка).

Дане визначення не повною мірою відповідає ботанічному терміну «ягода», з ботанічної точки зору до ягод відносяться помідори і не відносяться малина та суниця.

Ягода а – це різновид плоду. Її особливість у тому, що в ній є багато дрібного насіння. Так ось з погляду ботаніки ягодами можна назвати аґрус, смородину, картопля, банани, ківі, кавуни, баклажани, помідори та огірки.

За ботанічною класифікацією, плід малини не ягода, а багатокістянка. Складається з декількох десятків кістянок, що зрослися (плодиків з кісточками), прикріплених до білої конічної плодоніжки і зібраних навколо неї в округлу головку.