Синтетична ікра (також штучна ікра, білкова ікра зерниста) сурогатний продукт, що імітує за смаком і виглядом риб'ячу ікру, здебільшого — лососьових та осетрових риб. На вигляд така ікра схожа на натуральну. На смак це пружні кульки з желатину з рибою і легким присмаком маргарину.

Імітована ікра сама по собі не має достатньо яскравого смаку. Подавати її до маслинових млинців, мабуть, не варто. У кулінарії імітовану ікру використовувати можна, можливоскоріше, для нескладного прикраси страв, то є у тих випадках, коли смак справжньої ікри не грає вирішальної ролі загальної смакової композиції страви.

Візьміть невелику кількість ікринок, викладіть на тарілку та залийте окропом. Натуральна ікра – це суцільний білок, який згортається при контакті з гарячою рідиною. Якщо ікра справжня – Ви побачите білі пластівці. Штучний продукт залишиться неушкодженим, а на поверхню спливуть краплинки риб'ячого жиру.

За результатами органолептичної оцінки зразки розподілилися таким чином: Перше місце, набравши 5 балів, розділили між собою два зразки: ікра імітована червона ТМ «Балтійський берег» та ікра імітована чорна ТМ "Здоров'я". Експерти високо оцінили смакові якості цих зразків.