АВТОКЛАВ – ЩО ЦЕ? Це герметичний апарат, який призначений для термообробки продуктів, їх стерилізації та консервації. Автоклав дозволяє зберегти більшу частину корисних складових, що містяться у продуктах. Завдяки високій температурі всі шкідливі речовини гинуть.

Скороварка і автоклав – по суті те саме, принцип приготування в них зав'язаний на створення високої температури кипіння за допомогою підвищеного тиску. У автоклава перевага лише у місткості, трохи більшому тиску та наворотах, типу термометра та манометра.

Автоклав – Апарат для стерилізації парою під тиском. У ньому знезаражують перев'язувальний матеріал, інструменти, живильні середовища для вирощування мікроорганізмів, інфікований матеріал, операційні халати тощо. Автоклав складається з двох камер: зовнішньої водопарової та стерилізаційної, що знаходиться всередині неї.

Паровим методом стерилізують не лише медичні вироби, загальнохірургічні та інші інструменти, а також деталі приладів, апаратів із корозійностійких металів, скла, білизна, перев'язувальний матеріал, вироби із гуми, латексу, окремих видів пластмас.