Загальна характеристика дієти №10 Являє собою повноцінну дієту з обмеженням споживання кухонної солі та рідини. Ця дієта знайшла широке застосування та використовується при захворюваннях серцево-судинної системи у стані компенсації та субкомпенсації, гіпертонічної хвороби, атеросклерозі та захворюваннях нирок.
М'які стиглі фрукти та ягоди у свіжому вигляді. Сухофрукти, компоти, киселі, муси, самбуки, желе, молочні киселі та креми, мед, варення, нешоколадні цукерки. Плоди з грубою клітковиною, шоколад, тістечка. На овочевому відварі, сметанні, молочні, томатні, цибуля з вивареної та підсмаженої цибулі, фруктові підливи.
М'ясо та м'ясні страви: м'ясо та птиця нежирних сортів – яловичина, телятина, обрізна свинина, кролик, кури, індичка. Варені ковбаси в обмеженій кількості. Риба та рибні страви: нежирні сорти риби: камбала, хек, короп, судак, окунь, вугор та ін. Овочі: картопля, морква, буряк, кабачки, гарбуз, томати, салат, огірки.
Не рекомендується вживати такі продукти:
- Міцний чай, кава, какао;
- Жирна риба;
- Свинина, сало, баранячий і яловичий жир;
- Копчені та пряні продукти (корейка, ковбаса, сосиски, сардельки, різні соуси;
- Консерви;
- «Міцні» м'ясні та рибні бульйони;
- Алкоголь;
- Смажені та гострі продукти.
Jun 28, 2019