Загальна характеристика дієти №10 Являє собою повноцінну дієту з обмеженням споживання кухонної солі та рідини. Ця дієта знайшла широке застосування та використовується при захворюваннях серцево-судинної системи у стані компенсації та субкомпенсації, гіпертонічної хвороби, атеросклерозі та захворюваннях нирок.

М'які стиглі фрукти та ягоди у свіжому вигляді. Сухофрукти, компоти, киселі, муси, самбуки, желе, молочні киселі та креми, мед, варення, нешоколадні цукерки. Плоди з грубою клітковиною, шоколад, тістечка. На овочевому відварі, сметанні, молочні, томатні, цибуля з вивареної та підсмаженої цибулі, фруктові підливи.

М'ясо та м'ясні страви: м'ясо та птиця нежирних сортів – яловичина, телятина, обрізна свинина, кролик, кури, індичка. Варені ковбаси в обмеженій кількості. Риба та рибні страви: нежирні сорти риби: камбала, хек, короп, судак, окунь, вугор та ін. Овочі: картопля, морква, буряк, кабачки, гарбуз, томати, салат, огірки.

Не рекомендується вживати такі продукти:

  • Міцний чай, кава, какао;
  • Жирна риба;
  • Свинина, сало, баранячий і яловичий жир;
  • Копчені та пряні продукти (корейка, ковбаса, сосиски, сардельки, різні соуси;
  • Консерви;
  • «Міцні» м'ясні та рибні бульйони;
  • Алкоголь;
  • Смажені та гострі продукти.

Jun 28, 2019