У воді двовалентне залізо міститься переважно у вигляді бікарбонату закису – Fe(HCO3)2, інша назва двовуглекисле залізо. Ця сполука не відрізняється високою стійкістю і в результаті реакції гідролізу руйнується і з втратою кислоти перетворюється на гідрат закису Fe(OH)2.

Як двовалентне, так і тривалентне залізо негативно впливає здоров'я людей. Воно погіршує органолептичні характеристики води, випадає в осад, впливаючи на ефективність роботи та термін експлуатації трубопроводів, сантехнічного обладнання та побутової техніки.

Fe2+ двовалентне залізо або гемове залізоміститься тільки в їжі тваринного походження (наприклад, м'ясо, печінка), і засвоюється в організмі практично повністю.

Для очищення води використовують такі методи:

  1. Окислення за допомогою гіпохлориту. Хлор є сильним окислювачем, який може видалити залізо зі свердловинної води. …
  2. Окислення за допомогою озону. Цей газ відрізняється високою активністю та ефективно окислює двовалентне залізо.