Це фізична маса зернової культури (крім кукурудзи в качанах), зменшена на розрахункову величину маси відхилень до кондицій вмісту вологи та бур'яну домішку в зерні, зазначені в договорі складського зберігання зерна. Для розрахунку залікового ваги зерна використовують формулу Дюваля.
Заліковий вага зерна визначають за формулою Дюваля: Зм = Фм Фм × (Сс + Хв): 100, де Зм – залікова маса зерна у кг; Фм – фізична маса зерна у кг; Сс і Хв – відсотки зменшення бур'янів і вологості.
Фізична маса зерна, зменшена на величину натуральних знижок, називається заліковий масою (вагою). Термін "залікова маса" застосовується тільки для визначення вартості отриманого зерна та розрахунків з постачальником.
Усихання зерна розраховується у вигляді відношення випареної води в процесі сушіння до вихідної ваги, після чого результат множиться на 100 і виражається у відсотках. Наприклад, 1000 кг зерна пшениці при вологості 25% містить 250 кг води та 750 кг сухої речовини.