Карта (каз. Чорта, баш. Чорта) кінська товста кишка, вивернута навиворіт (жиром усередину). Готується шляхом промивки та слабкого засолювання.

Для в'ялення карту посипають дрібною сіллю та витримують у прохолодному місці 1-2 дні, потім просушують. Коптять не менше доби, потім сушать 2-3 дні. Варять карту не менше 2 годин на повільному вогні, попередньо добре промивають. Перед подачею на стіл ріжуть кільцями, оздоблюють зеленим перцем або кропом.

У чим відмінність кози від шужука? У способі приготування. В автентичному рецепті для кази вибирають кінське м'ясо на ребре і філе поперекової частини, тому що там більше жиру. Ці шматки заправляли спеціями, та був наповнювали ними, не розрізаючи, кишки.

Класичне кази робиться прямо з ребрами: 24 ребра – 24 кази з однією коні.