Крупа житня – це подрібнені зерна жита, злакової рослини. Високо цінується завдяки своїм корисним властивостям. Житня крупа містить корисні для організму калій, натрій, фосфор, вітаміни груп В, Е, С, а також високий відсоток клітковини та рослинного білка.

Жито використовується для вироблення житнього борошна, яке виробляється трьох сортів: сіяне, обдирне і шпалерне. Крім цього з жита готують солод, який використовують не тільки в хлібопеченні, а й, наприклад, для приготування квасу. Зерно жита значно відрізняється від зерна пшениці за формою, будовою та хімічним складом.

Кашу із чумізи також дуже легко приготувати, просто заливши зерна водою. Чумизна каша, що має дієтичні властивості, виглядом нагадує пшоняну, а за смаком схожа на манну.

Перлова каша з перлової крупи. Ячна – каша з ячної, ячмінної дрібноподрібненої крупи. Пшенична каша з пшеничного крупи. Пшоняна каша з пшона – крупи з плодів культурних видів проса.