ХАССП – це англійська абревіатура, Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP), аналіз ризиків та критичних контрольних точок, що позначає систему контролю за якістю харчової продукції.
ХАССП (англ. Hazard Analysis and Critical Control Points, HACCP — аналіз ризиків та критичні контрольні точки) — концепція, яка передбачає систематичну ідентифікацію, оцінку та управління небезпечними факторами, які суттєво впливають на безпеку продукції.
Компанії, що займаються виробництвом харчової продукції, мають впроваджувати на своєму виробництві систему стандартів на основі принципів ХАССП (HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points).
Які підприємства зобов'язані мати ХАССП До них належать не лише виробники, а й ті, хто продає, перевозить, зберігає продукцію. Їдальні, продуктові магазини, ресторани, кейтерингові компанії (займаються організацією виїзного харчування) та навіть сільськогосподарські виробники – повинні дотримуватись принципів ХАССП.