Хлібна одиниця (ХЕ) – умовна міра, прийнята спрощення розрахунку разового споживання вуглеводів. Одна ХЕ приймається за 10 г чистих вуглеводів або 12 г з урахуванням харчових волокон. Виробники діабетичних та дієтичних продуктів вказують хлібні одиниці з розрахунку 12 г вуглеводів у 1 ХЕ.

За добу в організм людини має надійти приблизно 18-25 хлібних одиниць. Їх доцільно розподілити на шість прийомів їжі: сніданок, обід та вечерю по 3-5 хлібних од., у полуденки – 1-2 хлібні одиниці. Більшість вуглеводсодержащих продуктів має припадати першу половину дня.

При складанні меню для діабетиків 2 типу, які отримують інсулін, слід підраховувати кількість вуглеводів у своїй їжі. Для цього існує система хлібних одиниць (ХЕ). За 1 ХЕ приймається кількість продукту харчування, що містить 10-12 г вуглеводів. За один прийом їжі не рекомендується з'їдати понад 7 хлібних одиниць.

Хлібна одиниця (ХЕ, вуглеводна одиниця) – умовна одиниця, розроблена німецькими дієтологами, використовується для приблизної оцінки кількості вуглеводів у продуктах: одна ХЕ дорівнює 10 (без урахування харчових волокон) або 12 грамів (з урахуванням баластових речовин) вуглеводів або 20 (25) г хліба.