co (cum) – разом і ферменти], органічні сполуки небілкової природи, що беруть участь у ферментативної реакції як акцептори окремих атомів або атомних груп, що відщеплюються ферментом від молекули субстрату. До.

Коферменти, або коензими (лат. co-приставка «об'єднання, спільно, разом») – органічні природні сполуки небілкової природи, необхідні для здійснення каталітичної дії ферментів.

Коферменти можна як складову частину молекули ферменту. Це органічні речовини, серед яких розрізняють: нуклеотиди (АТФ, УМФ, та ін), вітаміни або їх похідні (ТДФ – з тіаміну (В1), ФМН – з рибофлавіну (В2), коензим А – з пантотенової кислоти (В3), НАД та ін) і тетрапірольні коферменти – геми.

Коферменти (коензими) – органічні сполуки небілкової природи, необхідні здійснення каталітичного дії багатьох ферментів.