Лізін – це амінокислота, що використовується організмом для синтезу білка. Вона не може генеруватися в людському тілі і належить до незамінних амінокислот. У зв'язку з цим лізин повинен надходити в організм людини разом з прийомом їжі.
L-лізин у великій кількості міститься в продуктах тваринного походження:
- морепродукти – креветки, кальмари, мідії, устриці;
- м'ясо кролика;
- м'ясо рогатої худоби – телятина, яловичина, баранина, козлятина;
- свинина;
- печінка та інші субпродукти;
- молоко та молочна продукція.
Харчові джерела Гарними джерелами лізину є яйця, м'ясо (особливо червоне м'ясо, баранина, свинина та птиця), соя, квасоля, горох, сир (особливо пармезан), деякі види риби (такі як тріска та сардина), молюски.
У яких продуктах міститься лізин? Оскільки організм не може самостійно синтезувати цю амінокислоту, ми повинні заповнювати її запас із продуктів харчування або за допомогою спеціальних добавок. Лізін міститься в курячих яйцях, рибі та морепродуктах, пісному м'ясі, сирах та молочній продукції.