Матча – розтертий на порошок зелений чай. Цікаво, що багато хто помилково вважає, що матчу — споконвічно японський напій, але насправді його винайшли у Китаї. Перша відмінність чаю матчу від зеленого полягає у процесі виробництва. Зелений чай, як і матчу, виробляють з молодого верхнього листя куща зеленого чаю.

у порошковому чаї Матча міститься більш висока концентрація кофеїну, і, випивши звичні кілька чашок чаю на день, можна отримати кофеїнове передозування. Організм у кожної людини різний, тому не можна пити матчу за 6 годин до сну.

Отримують матчу виключно з верхнього листя чайних дерев. До збирання врожаю рослини поміщають у тінь, щоб уповільнити процес зростання. За рахунок цього в листі підвищується рівень вмісту хлорофілу та амінокислот. Листя обробляють, сушать і перетирають у дрібну пудру.

У процесі пропарювання виділяються амінокислоти, зокрема органічний елемент диметилсульфід(ДМС). Він міститься і у водоростях, і у фітопланктоні, і японському зеленому чаї. Особливо багато його в матчі із високою концентрацією амінокислот. А значить, і аромат моря в такому чаї більше виражений.