Нерозчинна клітковина Це харчові волокна, які не розчиняються у воді та не перетравлюються в організмі. До їх складу входять целюлоза та лігнін. Така клітковина, проходячи через всю травну систему, вбирає та поглинає воду і виводить із собою шкідливі речовини, токсини та продукти розпаду.

Одне з найдоступніших джерел клітковини, мікроелементів та вітамінів – це хліб із борошна грубого помелу. Найкориснішим прийнято вважати житній хліб: він низькокалорійний і в ньому багато харчових волокон, які знижують цукор у крові та очищають травний тракт.

Необроблене зерно зберігає зовнішню оболонку, ендосперм та зародок. У такому зерні міститься максимум нутрієнтів та клітковинитому при хронічному запорі Необхідно включати до раціону цільнозернові продукти і висівки (відокремлену оболонку зерен).

Нерозчинна клітковина стимулює стінки кишечника на виділення слизу (муцину) та рідини. Волокна вбирають воду, формуючи калові маси, а додатковий слиз допомагає просувати їх через кишечник і виводити з організму.