Нітрит натрію – це сіль азотистої кислоти. Він має антибактеріальні та антиокислювальні властивості, тому застосовується при виробництві харчової продукції як консервант і, побічно, як фіксатор забарвлення. На етикетках нітрит натрію зазвичай вказується як харчова добавка Е250.15 Nov 2017

Нітріт натріюнатрій азотистокислий, хімічна формула NaNO2. На вигляд – порошок біло-жовтого кольору. Застосовується це з'єднання, крім виробництва харчових продуктів, у будівництві, медицині (як проносне, судинорозширююче, як антидот ціанідам і т. д.), у фотографії.

У сирах нітрат (або утворюється з нього нітрит) пригнічує певні види бактерій пологів Clostridium і E. coli, запобігаючи таким чином тріщинам, пізніше спучування та розриву кругів твердого сиру.

Ця харчова добавка рятує від ботулізму. Але існує думка, що через нітриту натрію в організмі утворюються нітрозаміни, які викликають онкологічні захворювання. Частково це правда. У слабокислому середовищі – серед шлунка – нітрозаміни можуть синтезуватися під впливом нітриту натрію.