Мікрохвильова пекти, НВЧ-піч – електроприлад, що дозволяє здійснювати розігрів водомістких речовин завдяки електромагнітному випромінюванню дециметрового діапазону (зазвичай з частотою 2450 МГц) і призначений для швидкого приготування, підігріву або розморожування їжі.
Відмінностей між цими приладами немає. Є лише різниця у моделях та кількості функцій. При цьому основний принцип роботи, як і раніше, побудований на надвисокочастотному випромінюванні з частотою 2.45 Герца.
Пристрій оснащений спеціальним магнетроном, який генерує мікрохвилі – надвисокочастотне електромагнітне випромінювання. При такому вплив полярні молекули, що входять до складу продуктів, коливаються, внаслідок чого їжа швидко нагрівається.
Надвисокочастотне випромінювання (НВЧ-випромінювання) або мікрохвильове випромінювання – це електромагнітне випромінювання, що включає дециметровий, сантиметровий і міліметровий діапазони радіохвиль, частоти мікрохвильового випромінювання змінюються від 300 МГц до 300 ГГц (довжина хвилі від 1 м до 1 мм).