Бланшування, також ошпарювання, бланшування (від дієслова бланшувати, фр. blanchir – букв. мити, білити, відбілювати, обдавати окропом; від фр. blanc – білий) – короткочасна обробка продукту окропом або пором.

Бланшівка – це швидка термічна обробка різних продуктів за допомогою пари або окропу. Оброблятися таким способом можуть овочі, фрукти і навіть м'ясо. В ході бланшування продукт необхідно обдати окропом, на кілька хвилин занурити в окріп або в закритому посудині піддати дії гарячої пари.

Бланшуванням відбілюють кістки, м'ясо, видаляють специфічний запах продуктів або їхню надмірну гіркоту, і так далі. Бланшування – Найпростіший спосіб очистити від шкірки арахіс та мигдаль.

Промити горошок і відкинути на сито. Вода стіче за кілька хвилин. Бланшувати горох 10 хвилин у великій кількості води. Після закипання води засікти 10 хвилин на годиннику.