Рослини містять як розчинні, і нерозчинні харчові волокна. Волокна найчастіше класифікуються за тим, як вони реагують із водою. В той час як розчинна клітковина розчиняється у воді і утворює гель, нерозчинна клітковина цього не робить.
Розчинні волокна частіше зустрічаються у таких харчових продуктах, як боби, горох, овес, ячмінь, яблука та цитрусові. Хорошими джерелами нерозчинної клітковини вважаються бобові, продукти з цільнозернової пшениці, продукти, що містять висівки, картопля, цвітна капуста та горіхи.
Розчинна і нерозчинна клітковина – два основних види, кожен із яких за своїм корисним. Розчинна клітковина знижує цукор і холестерин у крові, піклується про серце, а нерозчинна клітковина дбайливо чистить наш організм.
Нерозчинна клітковина (НК) – це компонент харчових волокон, що складається з нерозчинних у воді метаболічно інертних елементів.Типи нерозчинної клітковини
- фрукти,
- горіхи та насіння,
- овочі,
- пшеничні висівки,
- продукти із цільного зерна (крупи, пластівці, борошно).