Страчателла (італійська вимова: [strattʃaˈtɛlla]) – різновид джелато, що складається з морозива на молочній основі, нерівномірно наповнений дрібною стружкою шоколаду.
Страчетелла складається з дрібних клаптиків, звідси його назва, яка в італійській є зменшувальною від straccia («ганчірка» або «клаптик»), що означає «маленький клаптик». Це сир зі свіжого сиру, білого кольору, виробляється цілий рік, але вважається, що найкращим він виходить у весняні та літні місяці.
Страчетелла означає "лахміття". Так називають яєчний суп (у тарілці варені яйця нагадують лахміття) та один із видів сиру моцарелла. Якщо говорити про морозиво, то: Морозиво Страчетелла – це вершкове морозиво зі шматочками темного шоколаду.
Страчателлу стали робити із залишків свіжоприготовленої моцарели, витягаючи з сирного тіста тонкі пористі волокна, які потім заливали жирними вершками.