Стандарт НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points) або ХАССП – це концептуальна система, яка передбачає систематизовану ідентифікацію, оцінку та методи управління ризиками та небезпечними факторами, що мають вплив на безпеку продукції.
ХАССП (англ. Hazard Analysis and Critical Control Points, HACCP — аналіз ризиків та критичні контрольні точки) — концепція, яка передбачає систематичну ідентифікацію, оцінку та управління небезпечними факторами, які суттєво впливають на безпеку продукції.
Система ХАССП – Основний важіль контролю якості вироблених Вами харчових товарів. За допомогою неї здійснюється моніторинг критичних точок, на яких є велика ймовірність виникнення шлюбу або відхилень від виробничих стандартів.
Основні етапи розробки ХАССП:
- Формування робочої групи ХАССП
- Визначення галузі поширення системи ХАССП
- Розробка політики у галузі харчової безпеки
- Опис сировини та готової продукції
- Розробка блок-схем виробничих процесів
- Аналіз ризиків та встановлення критичних контрольних точок